OPG Matak Iva

Kontakt informacije
mataktartufi@gmail.com
0917937271
Adresa
Put Plovanije 34
Zadar, Zadarska županija 23000
Hrvatska

Certifikati proizvođača

  • Proizvođač je evidentiran u Upisnik poljoprivrednika/OPG

Opis proizvođača

Cijela priča o dalmatinskom (zadarskom) tartufu započela je sasvim slučajno, hobistički. Šećući zadarskim zaleđem, shvatili smo kako je okoliš sličan onom istarskom koji obiluje tartufima te smo se tako odlučili okušati i pokrenuti nešto novo, nekarakteristično našem dalmatinskom podneblju, nabavili smo i uvježbali jednog psa, no rezultata nije bilo odmah. Dvije-tri godine uporno smo tražili prije nego smo pronašli prvo nalazište tartufa. Ali jednom kada smo pronašli prvo nalazište, samo je krenulo, pojavilo se drugo, treće... peto. Tada smo po prvi put doživjeli onaj adrenalin koji se javi kad vidite kako pas nalazi i vadi tartufe. To je jedno posebno i jedinstveno iskustvo, pogotovo kad vam je prvi put. U posljednjih pet godina intenzivno se bavimo time, a prije četiri godine registrirali smo i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) Iva Matak nalazi se u Zadarskoj županiji, u gradu iznimne tisućljetne povijesti i izuzetno vrijednog kulturnog naslijeđa, gradu Zadru. Jedini smo u Zadru koji se bavimo branjem tartufa na ovaj način za što posjedujemo sve potrebne dozvole i ugovor s Hrvatskim šumama za cijelu Hrvatsku. Grad Zadar, kao jedan od posjećenijih turističkih odredišta tokom sezone, posjete gosti iz brojnih zemalja svijeta čiji ukusi se znatno razlikuju i koji između ostaloga očekuju bogatu gastronomsku ponudu koja osim tradicionalnih dalmatinskih jela podrazumijeva nešto egzotičnije, zanimljivije i skuplje. Ponukani njihovim zahtjevima i željama odlučili smo pokrenuti obiteljski projekt i autohtona dalmatinska jela začiniti profinjenim, skupocjenim i egzotičnim dodatkom – tartufom kako bi gastronomska ponuda zadarskog područja dobila na turističkom prestižu. Nakon godina proučavanja i istraživanja tržišta, terena, metoda i tehnika proizvodnje, odlučili smo ući u vrlo zahtjevan, riskantan i zanimljiv projekt traženja, prerade i proizvodnje proizvoda od tartufa. Iako nedovoljno istraženo, zadarsko područje, a nadasve njegovo zaleđe te područje Like i Velebita, bogato je tom rijetkom i skupocjenom gljivom. Još za vrijeme talijanske vlasti u Zadru za tartufom se tragalo i koristilo ga se što je vidljivo i iz starih zapisa u Zadarskom povijesnom arhivu gdje su pronađeni i pisani tragovi o postojanju tartufa te davnim potragama za tom gljivom u ovim krajevima. Ponukani tim saznanjima krenuli smo u projekt koji svakim danom napreduje i širi se na tržištu. Jedan od najvećih poticaja za daljnji rad dogodio se na samom početku po pronalasku ljetnog tartufa (300 grama) koji se trenutno nalazi, kao najveći primjerak crnog tartufa, u Muzeju gljiva u Zagrebu koji je osnovao najpoznatiji hrvatski gljivar i tartufar prof. Romano Božac. Sudjelovali smo i na prvom znanstvenom-stručnom skupu o zadarskom tartufu pod imenom „Zadarski tartuf – otkrivena tajna“ na kojem je po prvi puta službeno i javno predstavljen tartuf sa zadarskog područja. Na skupu su svoja znanja, mišljenja i rezultate iznijeli dr. prof. Slaven Zjalić sa Sveučilišta u Zadru, gospoda Corrado Fanelli i Massimo Reverberi sa sveučilišta „La Sapienza“ u Rimu i Ivan Matak, član OPG-a Iva Matak. Predavanje je bilo fokusirano na biološke karakteristike, vrste, geografsko određenje tartufa, uvjete okoline, povijesni prikaz – zapisi o postojanju tartufa na zadarskom području (okolica Zadra pod vlašću Kraljevine Italije od 1920. do 1945.), nalaze ispitivanja te daljnje korake brendiranja. Navedenim ispitivanjima na pronađenim uzorcima tartufa od strane OPG-a Iva Matak, koja su vršena u talijanskim laboratorijima, došlo se do zaključka kako je riječ o crnim tartufima i bijelom tartufu Tuber magnatum Pico, a samim time i do spoznaje da zadarsko područje i šira okolica obiluju tom rijetkom i skupocjenom gljivom. U našoj ponudi nalaze se sezonski, smrznuti i konzervirani tartufi te široka paleta proizvoda od tartufa kao što su maslinovo ulje i med iz vlastite proizvodnje, tartufata, namazi s okusom tartufa, praline s okusom bijelog tartufa koje izrađujemo u suradnji s obrtom za ugostiteljstvo RedPoint u Zadru. Osim navedenog nudimo i svježe, smrznute i suhe vrganje te sušeno divlje voće za pripremu čajeva. Posebnu pozornost privlači izvrsni liker od autohtone ravnokotarske višnje maraške oplemenjen zadarskim tartufom kojeg izrađujemo u suradnji s tvrtkom ŠM Čubrić d.o.o. te paleta ribljih specijaliteta s okusom tartufa koju proizvodimo u suradnji sa zadarskom tvrtkom Marikomerc d.o.o.. Pored proizvoda iz vlastite proizvodnje nudimo i proizvode naše partnerske tvrtke Terra Santa d.o.o. Buzet. Svoje proizvode uspješno smo plasirali na tržište (ugostiteljski objekti, hoteli, trgovine, zračne luke, nacionalni parkovi…). Kako bi osigurali sigurnost i kvalitetu proizvoda primjenjujemo HACCP (HACCP standard) sustav temeljem kojega se vrši svakodnevna kontrola procesa proizvodnje i distribucije. U nastojanju da zadovoljimo potrebe tržišta, planiramo daljnje širenje i upotpunjavanje proizvodnje, kontinuirano poboljšanje kvalitete naših proizvoda putem koje želimo postati prepoznatljivi kao pouzdan partner svih zainteresiranih strana, a sve s ciljem da populariziramo i brendiramo dalmatinski (zadarski) tartuf zvani Tuber Melanosporum i pridonesemo prestižu dalmatinske (zadarske) gastronomske ponude. OPG Iva Matak