PODRAVSKA PRGA

10.00 Kn
Naši popusti na količinu:
Količina
20+
Cijena
8.00 Kn
+
HORIZONT d.o.o.
Horizont d.o.o. Koprivnica obiteljska je mljekara osnovana 1994 god., kao jedna od prvi...
048-622 911, 098-404 113
Kontaktiraj proizvođača
Vrijeme i cijene dostave:
Koliko ima jela koja objedinjavaju toliko gastronomskog užitka, svrsihodnosti i racionalnosti kao podravska prga? Oblikovana od kravljeg sira u neveliki stožac (kao po nekom nepisanom normativu za jednu osobu), pikantno začinjena, sušena na zraku ili još bolje dimu, izvrstan je zalogaj iz tradicije podravskog kulinarstva. Pogodna za konzumaciju dulje negoli svježi sir, gotovo nezaobilazna u tradicijama u obrocima izvan kuće, sama ili u osebujnoj kombinaciji sa suhim špekom, vraćala je snagu mnogokojem poljodjelcu, vinogradaru, hodočasniku, putniku. Do kraja racionalno, čak se iz specijaliteta pretvarala u specijalitet. Naime, s kasne jeseni žene su suhe prge drobile u škafe, zalijevale ih vrhnjem, solile i dobro nabile batom. Nakon što bi pod teretom tako odstajale, bile su, sad kao sir nabitek, dobrodošle baš u vrijeme proljetnih poslova u polju. I nije važno zovu li se prge prge zato što su suhe, zato što su blago ljute, ili iz nekog trećeg razloga, one su i danas doživljaj za gurmane. Tko zna, možda se od njih postaje «žustar» (jedno od značenja riječi «prgav»), ili još bolje – marljiv.
Količina (jedinica mjere)kom Kalorije /100g893 kJ / 215 kcal Proteini /100g11 g Ugljikohidrati /100g4,5 g Masti /100g17 g Proizvođač je upisan u Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla (mlijeko, sir, meso, mesni proizvodi, med, proizvodi ribarstva i sl.)
Država:
Republika Hrvatska
Jedinica mjere
Količina (jedinica mjere) :
kom
Certifikati
Ekološki proizvod:
Zaštićena oznaka izvornosti (ZOI):
Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP):
Zajamčeno tradicionalni specijalitet (ZTS):
Otočni proizvod:
Hrvatska kvaliteta:
Izvorno hrvatsko:
Nutritivne vrijednosti
Kalorije /100g:
893 kJ / 215 kcal
Proteini /100g:
11 g
Ugljikohidrati /100g:
4,5 g
Masti /100g:
17 g
Prga ili Podravska prga je autohtona vrsta sira koja se proizvodi u Podravini. Spada u grupu polutvrdih sireva te osnovne sastojke proizvoda čine: svježi kravlji sir - četvrtmasni, sol, začini. Podravska prga oblikovana od kravljeg sira u piramidalni oblik, pikantno začinjena, sušena na dimu izvrstan je zalogaj iz tradicije podravskog kulinarstva.

Nema pronađenih ocjena

Dodaj ocjenu
Možda će te zanimati i sljedeći proizvodi
  • Najbolje prodavani
  • Najpopularniji