Matična mliječ
Država:
Republika Hrvatska
Certifikati
Ekološki proizvod:
Zaštićena oznaka izvornosti (ZOI):
Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP):
Zajamčeno tradicionalni specijalitet (ZTS):
Otočni proizvod:
Hrvatska kvaliteta:
Izvorno hrvatsko:
Čistu i ne razrijeđenu matičnu mliječ pakiramo u bočice po 10 g, te zamrzavamo na -18°C. Na toj temperaturi se čuva sve do konzumacije, tijekom koje se matična mliječ drži u hladnjaku na temperaturi do 5°C.
Matična mliječ je homogena, gusta i neprozirna kremasta supstanca, blijede do blijedožučkaste boje, koju luči pčela u starosti od 6 do 12 dana. Ima karakterističan oštar, kiseli okus. Služi kao hrana ličinki iz koje nastaje matica, kao i hrana matici za vrijeme intenzivnog polaganja jaja.
Koristi se zbog svojih antibiotskih svojstava:
-za jačanje imunološkog sustava
-za stimulaciju živčanog sustava
-zbog svog antitumorskog djelovanja
-za tjelesnu izdrživost
-za poboljšanu koncetraciju
-za normaliziranje krvnog tlaka
-za obnavljanje jetre
-za uništavanje bakterija i virusa
-kao stimulacija spolnog sustava
-održava vitalnost
Doziranje matične mliječi: kod zdravih ljudi za održavanje imuniteta i jakog organizma uzimati pola grama dnevno, najbolje natašte, pod jezik, ne gutati odmah, i ne piti par minuta poslije. Osobe sa zdravstvenim problemima trebaju uzimati pola grama ujutro, a pola navečer, pod jezik i ne gutati odmah ni piti par minuta poslije. Zbog kemijske reakcije koju ima u dodiru s metalom, matična mliječ uzima se isključivo drvenom, plastičnom ili staklenom žličicom.
Rok trajanja zamrznute matične mliječi na -18 °C je godinu dana, a matične mliječi u hladnjaku na temperaturi od 0 do 5 °C, je dva mjeseca.
Nema pronađenih ocjena